19/11/2020

Dit zijn de voor- en nadelen van jouw favoriete slaaphouding

Woonboulevard Sliedrecht - Dit zijn de voor- en nadelen van jouw favoriete slaaphouding

Iedereen heeft een favoriete slaaphouding in bed. Wat is die van jou? Lig je het liefst overdwars met je armen en benen uit elkaar? Of op je rug met je armen strak naast je lijf? Alles is goed, zolang je geen rug- en nekklachten ervaart. Beter Bed zocht uit wat de voor- en nadelen zijn van jouw favoriete slaaphouding.

Slapen, wat doen we het graag en het liefste zo lang mogelijk. Ben jij zo vertrokken als je je hoofd neerlegt of lig je uren wakker in bed? Misschien heeft het te maken met je slaaphouding. Aan elke kleven namelijk voor- en nadelen én het is van belang voor het matras dat je aanschaft. Slaapspecialist Beter Bed adviseert over de verschillende slaaphoudingen:

Slaaphouding op je zij

De meeste mensen liggen het liefste op hun zij. Als je een zijslaper bent is het van belang dat je wervelkolom een rechte lijn vormt tijdens het slapen. Gebruik hiervoor een goed hoofdkussen dat je nek de juiste ondersteuning biedt. Met een rechte ruggengraat liggen je rug en nek ook meteen in de juiste houding. Ben je een snurker? Op je zij liggen is de beste slaaphouding, omdat deze houding het snurken kan verminderen.

Nadelen van zijslapen
Bij het op je zij slapen is het nóg belangrijker om goed stil te staan bij de keuze voor een passend matras en kussen. Met een goed afgestemd matras en kussen krijgt je lichaam extra ondersteuning op de juiste plekken. Zo behoudt je wervelkolom zijn o zo belangrijke, rechte houding.

En dit matras heb je nodig
Als zijslaper is het belangrijk dat je heup en schouder goed worden opgenomen door het matras. Het is daarbij belangrijk dat de heup goed 'recht' ligt en de lende telkens een goede ondersteuning krijgt.

Slaaphouding op je rug

Slapen op je rug staat met stip op nummer één als de beste slaaphouding. Doordat je op je rug ligt, blijft je wervelkolom in de meest rechte houding. Dit heeft een positief effect op de ontspanning van je rug, nek en hoofd. Heb je vaak last van brandend maagzuur? Dan raden de specialisten van Beter Bed deze slaaphouding aan als beste keuze! Til met een kussen het liefst je hoofd hoger dan je lijf, zodat het maagzuur niet via de slokdarm naar boven kan komen. En niet geheel onbelangrijk: slapen op je rug is goed voor je gezichtshuid. De huid kan beter ademen waardoor minder snel rimpels ontstaan.

Belangrijk voor rugslapers
Als je een rugslaper bent is het van belang dat je lichaam de natuurlijke s-vormige kromming blijft behouden. Je wilt daarnaast dat je matras genoeg ondersteuning biedt aan je onderrug. Welk matras je hiervoor nodig hebt, verschilt per persoon. Test het eens door gewoon 5 minuten op een matras te gaan liggen en goed te voelen. Dat is nog lekker ook.

Beeld: Beter Bed

Nadelen van rugslapen
Ben je verkouden dan is deze slaaphouding niet ideaal. Ademen door je neus gaat in deze houding stukken lastiger! Ben je geneigd om snel te snurken? Dan zul je dit door het op je rug liggen sneller uitlokken. Slapen op je rug kan op lange termijn ook lage rugpijn veroorzaken. Dit los je op door een klein, zacht kussentje onder je knieën te leggen om de kromming van je wervelkolom te ondersteunen. Het is dus belangrijk dat je matras je onderrug voldoende ondersteuning geeft. Je kunt dit onder meer checken door te kijken of je je hand gemakkelijk onder je onderrug kunt steken als je op je rug ligt. Als dit lukt, dan is het matras vaak minder goed geschikt voor je. Voor meer tips over je matras, een geschikte bedbodem of hoofdkussen adviseren de slaapspecialisten op Woonboulevard Sliedrecht je graag!


Beeld: Auping

Slaaphouding op je buik

Is op je buik liggen jouw meest favoriete slaaphouding? Even opletten, want dit is de slechtste houding voor je lichaam en vooral voor je onderrug. Waarom? Omdat deze houding zorgt voor een onnatuurlijke kromming van je wervelkolom. Ook komt er veel druk op je ruggenwervels te staan. Hierdoor kunnen je rug en nek na verloop van tijd flink pijn gaan doen. Daarbij is de druk op je bloedsomloop groter, waardoor deze sneller wordt afgesloten. Met als gevolg van die vervelende, slapende armen en benen. Betreft matras kun je als buikslaper het beste gaan voor een hard matras. Je buik zakt dan minder ver weg waardoor je minder spanning in je onderrug ervaart. Kies altijd voor een drukverlagend matras en leer het liefste stap voor stap het buikslapen af!

Toch buikslaper? Dit matras heb je nodig
Voor een buikslaper zal een hard matras altijd de voorkeur genieten. Je buikt zakt dan namelijk minder ver weg waardoor je minder spanning in je onderrug ervaart. De buikhouding is, zoals we eerder al zeiden, sowieso niet de beste slaaphouding. Doordat je hoofd gedraaid is ontstaat er te veel spanning op je nekwervels, maar ook ervaar je druk op je tussenwervelschijven. Deze kunnen hierdoor 's nachts niet goed herstellen. Kies altijd voor een drukverlagend matras en leer het liefste stap voor stap het buikslapen af!

Slaapadvies nodig?

Kun jij nog meer slaapadvies gebruiken? Wil je bijvoorbeeld graag weten of je wervelkolom bij jouw slaaphouding wel goed recht ligt, of ben je nieuwsgierig of je nog wel op het juiste matras slaapt? Je kunt op Woonboulevard SLiedrecht terecht bij slaapspecialisten Auping, Beter Bed en Vermaas. Vergeet ook de woonwinkels met totaalaanbod niet, zoals Loods5, Hartog Wonen, Jysk en Leen Bakker.

Updates

Krijg de beste acties van de woonboulevard in je mailbox

Meld je hier aan
Vul hier je e-mail in:*
Bij het klikken op aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en voorwaarden.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.